Користь і шкода вишні для здоров'я людини

Усі ми обожнюємо літо за тепло, сонце і, звісно ж, за те, що саме в цей сезон ринкові прилавки та полиці магазинів заповнюються свіжими, соковитими й такими корисними фруктами.
З настанням теплих днів починається також і пора вишні - шалено смачної, ароматної, солодкої ягоди, яку обожнюють як діти, так і багато дорослих. Які вітаміни містяться у фруктових ласощах, чим корисна вишня для нашого здоров'я, а також як правильно вибирати і вживати в їжу цей продукт?
Вишня - короткі відомості
Апетитні темно-червоні ягоди є плодами вишневого дерева, того самого, чиє цвітіння навесні зводить з розуму японців (так-так, японська сакура - це підвид вишні), та й взагалі не може залишити нікого байдужим.
Вишневі дерева - рослини не найвибагливіші, а тому ростуть у найрізноманітніших регіонах світу. Смачні ягоди вирощують і споживають як у європейських країнах (і Середземномор'ї), так і на Близькому Сході, у багатьох азіатських країнах (зокрема й у Японії, де сакура вважається священним деревом, а дні її цвітіння - національним святом). Культивують вишню і в Латинській Америці, а також у багатьох регіонах нашої країни, навіть у не надто сонячному Сибіру.
Корисні якості соковитої ягоди зумовлені багатим вітамінним складом. Особливо корисно вживати в їжу сирі плоди, проте різноманітні вишневі десерти, випічка, варення і джеми також шалено смачні і здатні принести користь організму.
Корисні властивості
Розглянемо докладніше, у чому саме полягає позитивний вплив солодкої ягоди на наше здоров'я:
- Насамперед, вишневі плоди надзвичайно багаті на аскорбінову кислоту, необхідну, як відомо, для нормальної роботи імунної системи, що підвищує загальну опірність організму до вірусів і бактерій.
- Славляться ягоди і високим вмістом кальцію та каротину. Кальцій зміцнює кістки і суглоби, бере участь в їхньому зростанні, розвитку і відновленні кісткової тканини, особливо корисний організму, що росте. Каротин виконує схожі функції, але також цей вітамін дуже корисний для здоров'я очей і служить профілактикою багатьох захворювань зору.
- Природні антиоксиданти, наявні в складі кожного фрукта, зокрема й вишні, уповільнюють старіння організму, перешкоджають утворенню ракових пухлин.
- Регулярне вживання ягід значно покращує серцево-судинну систему (завдяки магнію і калію в складі) і активізує рух крові по організму. У результаті істотно знижується ризик безлічі хвороб серця і судин.
- Вишня багата на органічні кислоти (бурштинову, лимонну, яблучну), відповідальні за роботу ендокринної системи та регулюючі процеси метаболізму, а також такі, що поліпшують живлення тканин і клітин.
- Є в соковитій ягоді й вітаміни групи B. Ці вітаміни беруть участь в обмінних процесах і розщеплення жирів в організмі, а також у синтезі еритроцитів. Корисні вітаміни для роботи нервової системи та мозку.
- Позитивно позначається вживання вишневих плодів і на травленні та роботі шлунково-кишкового тракту. Натуральна клітковина і харчові волокна, наявні в продукті, полегшують процес перетравлення і виведення їжі з організму, сприяють швидкому очищенню кишківника і профілактиці розладів травлення.
- Вишня корисна тим, хто бажає позбутися кількох зайвих кілограмів, оскільки цей солодкий фрукт має низьку калорійність, не містить у складі жирів, до того ж прискорює обмін речовин і розщеплення ліпідних запасів.
- Корисні плоди в разі анемії, недокрів'я, знижених показників гемоглобіну.
- На ягодах можна ефективно проводити розвантажувальні дні, оскільки вишневі плоди володіють легким сечогінним ефектом і сприяють швидкому виведенню токсинів і шлаків з організму, викликають відчуття легкості в усьому тілі, а також бадьорість і гарний настрій на тривалий час.
- Благотворно впливає продукт і на стан та здоров'я шкіри, нігтів і волосся.
- Варто перерахувати й основні мінерали та мікроелементи, наявні в солодких ягідних плодах: це залізо, мідь, йод, цинк, натрій, молібден, фтор, хром і багато інших.
Можлива шкода
- Оскільки вишня містить безліч кислот у складі, вона може бути протипоказана в разі підвищеної кислотності та наявності хвороб шлунка (наприклад, гастриту або виразки).
- Через вміст фруктози ягоди потрібно вкрай обережно вживати в їжу людям з діабетом.
- Зловживання солодкими плодами може спровокувати появу алергії.
- Використовувати в їжу вишневі кісточки також не рекомендується.
Поради
- Щоб отримати від ягідних плодів максимальну користь і насолодитися солодким ягідним смаком, потрібно вміти вибрати найсвіжішу і найякіснішу вишню. Під час купівлі фрукта варто звертати увагу на його колір: він має бути насичено-бордовим, з глянцевим, але природним блиском.
- На ягодах не повинно бути ніяких червоточин, плям і тим більше - цвілі. Поверхня хороших плодів пружна, непіддатлива.
- Якщо ви хочете, щоб вишня протрималася якомога довше, купуйте ягоди з черешком (з гілочкою). Так плоди довше збережуть смакові якості.
- Свіжі плоди зберігаються в холодильнику і не більше тижня. Однак продовжити термін зберігання (аж до року) можна, заморозивши або, навпаки, висушивши ягоди. Вони набудуть дещо іншого смаку, але збережуть корисні елементи та вітаміни у своєму складі.
- За відсутності проблем зі шкірою вишню можна використовувати і як інгредієнт для косметичних масок. Суміш із вишневої м'якоті, петрушки і лимонного соку допоможе позбутися веснянок і пігментних плям, відбілити тон обличчя і зробити зморшки і складки менш помітними. А маска з полуниці та вишні допоможе освіжити шкіру і надати їй гладкості. Однак важливо пам'ятати - при чутливій шкірі або за наявності запалень і подряпин на обличчі маски з вишнею використовувати не рекомендується.
Висновок
Соковиті вишневі ягоди обов'язково варто їсти, щоб зміцнити здоров'я, підвищити імунітет, поліпшити роботу серця і травної системи.
Крім того, вишня чудово тонізує і бадьорить, а також має вкрай приємний смак.



