Полуниця: користь і чим шкідлива для здоров'я

Літо - тепла і багата на врожай пора року. Дорослі й діти із задоволенням куштують різноманітні фрукти, овочі та ягоди. Кожен фрукт або ягода має корисні властивості і по-своєму впливає на людський організм. Деякі ласощі широко використовуються в медичних цілях. Далі мова піде про полуницю.
Що називають полуницею
Полуниця - це багатогорішок. У народі її вважають ягодою. Хоча у продукту соковита м'якоть і чимало насіння, називати його ягідною культурою неправильно. Плоди полуниці мають форму невеликих горішків або насіння. Ростуть на квітколоже. Це справжнісінький складний горіх.
У Європейський країнах і на території Південної Америки з'явилися два століття тому. Плоди мають конічну форму з яскраво вираженим забарвленням. Кисло-солодкі за смаком. Назва складного горіха походить від давнього російського слова «клуб», що означає круглий або кулястий.
Чим вона корисна
Складний горіх багатий на вітаміни та мікроелементи. У ньому містяться органічні кислоти, магній, кальцій, натрій, залізо, фосфор, фолієва кислота, жири і білки. Калій, аскорбінова кислота, цинк, йод. Низькокалорійний продукт широко використовується в різних сферах нашого життя:
- Для схуднення. Невелика кількість сахарози дає змогу вживати полуницю людям, які страждають на надмірну вагу і хворим на цукровий діабет. Існує спеціальна полунична дієта, що допомагає в короткі терміни позбутися зайвих кілограмів. Щодня слід їсти до 4 склянок складного горіха. Вихідні або відпускні дні є розвантажувальними. За три дні можна скинути до 2 кг.
- У кулінарії. Полуницю їдять у свіжому вигляді, а також активно використовують для приготування різних страв. Із багатого горішка готують смачні десерти (варення, повидло та пастилу). Роблять вина, лікери, компоти. З полуницею виходять хороші вареники, желейні тори і пироги, слойки і шоколадні маленькі тортики.
- Народна медицина. Ще одна сфера використання полуниці. У лікувальних цілях застосовують не тільки її плоди, а й листя і навіть коріння. Чинить благотворний вплив на травну систему. Горіх покращує апетит і очищає організм від згубних оксидантів. Посилює обмін речовин. Плоди полуниці вживають у разі анемії, серцево-судинних захворювань (ішемії, серцевої недостатності) та подагри. Лікарі рекомендують настої та відвари з багатогорішка в разі стоматиту, хронічного тонзиліту і фарингіту. Сік полуниці успішно бореться з кишковими інфекціями, з сечогінними та застудними захворюваннями. Настоянки та відвари мають протизапальну й антисептичну дію. Для зниження тиску і в разі спазмів судин радять приймати спеціальний відвар із листя складного горіха. Подібні настоянки благотворно впливають на організм у разі колітів, захворювань жовчного міхура, нирок і печінки, геморою. Підходить для полоскання ротової порожнини при запаленні слизової оболонки. Аскорбінова кислота, що входить до полуниці, зміцнює імунітет. Може використовуватися як жарознижувальний і заспокійливий засіб.
- У косметичних цілях. Із соку свіжих плодів і яєчного білка готують маски для різних типів шкіри (наприклад, для сухої або чутливої). Створені косметичні засоби покращують стан шкірного покриву. Видаляють сліди пігментації, веснянки, надають шкірі еластичності.
- Зі складного горіха створюють корисні маски для волосся. Вони зміцнюють пасма, наповнюють їх енергією, роблять більш живими та еластичними. Живлять цибулинки волосся.
Шкода полуниці
Незважаючи на широкий спектр використання, багатогорішок здатний завдати шкоди здоров'ю:
- Вживання у великих кількостях плодів складного горіха або полуничних відварів протипоказано дітям і вагітним жінкам, людям, які страждають на підвищену кислотність, виразкову хворобу або гастрит. Лікарі не рекомендують надмірно захоплюватися полуницею в разі нирково-печінкових кольок, гіпертонії та суглобових захворювань.
- Пацієнти, які приймають ліки для зниження артеріального тиску, також мають бути обачними. У поєднанні з медичними препаратами, полуниця згубно впливає на роботу нирок.
- Пориста структура плодів накопичує пилок, тому алергікам також краще утриматися від вживання цих ласощів.
- Людям, у яких організм не переносить оксалат кальцію, забороняється їсти полуницю та інші страви за її участю. В іншому випадку, людину спіткає серйозна алергія.
- Полуничні маски для обличчя рекомендують використовувати обережно. Спочатку краще нанести засіб на невелику ділянку шкіри. Якщо маска викликає подразнення, почервоніння шкіри або висипання, подальше її застосування тільки нашкодить здоров'ю.
Повноцінне використання полуничного засобу можливе за відсутності подібних серйозних захворювань.
Правила вживання
Навіть тим, чиє здоров'я дозволяє їсти ці солодкі ласощі, необхідно знати, як і коли краще вживати полуницю.
Фахівці рекомендують їсти полуницю на початку їжі, а не на десерт, як салат. У такому разі пектин здатний зменшити кількість жирів, токсичних речовин і рівень холестерину, що надходять в організм під час прийому основної їжі. Живити організм полуницею необхідно цілий рік, а не тільки влітку. Джерелами корисних вітамінів і мікроелементів є заморожені ягоди. А ось полуничні джеми, варення або компоти - не зовсім корисні для здоров'я. У консервованих продуктах міститься високий рівень оксидантів. Такий делікатес бажано їсти потроху і час від часу.
Корисними вважаються рідкі страви з різних ягід. Супи з полуниці радять їсти без цукру. Складний горіх краще їсти разом із кисломолочними продуктами. Наприклад, із сиром або збитими вершками. З полуниці готують заморожене пюре. Вітається додавання зелені та спецій. Цукор додавати не бажано.
Полуниця - воістину поживний і ситний продукт. Багата палітра мікроелементів і вітамінів дає змогу використовувати ягоду з різною метою: у кулінарії, в медицині та навіть у косметології. Під час вживання важливо враховувати особливості цих ласощів і стан свого здоров'я. Тоді страви з полуниці підуть на користь.



