Пангасіус - користь і можлива шкода

Пангасіус - річкова риба із сімейства сомових, яка мешкає у В'єтнамі. Ця риба є всеїдною, тому існує багато суперечок щодо її користі для організму та шкоди.
Опис і склад
Пангасіус належить до річкових риб. Ще його називають «акулячий сом», оскільки плавник цієї риби схожий на акулячий. Колір риби сірий, спинка темніша, а живіт світліший. У більш старих особин рот має «бороду». Ця раба може дихати не тільки через зябра, а й через шкіру, тому може мешкати там, де мало кисню. Пангасіус вигідно розводити на фермах. Ця риба має неприємний мулистий запах.
Вважається більш корисною та риба, яку виростили у фермерських умовах, оскільки в канальних водах, де вона мешкає, риба харчується не тільки корисною їжею, а й поїдає шкідливі відходи. Пангасіус багатий на мікро- і макроелементи (кальцій, калій, натрій, залізо тощо).). Також до хімічного складу цієї риби входять вітаміни А, С, Е, комплекс вітамінів групи В.
Головну корисну якість пангасіуса визначають амінокислоти, омега-3 і ферменти, що входять до його складу. Ця риба вважається дієтичним продуктом, оскільки не містить вуглеводів, а насичена білками, які легко засвоюються, і складними жирами. У 100 г риби міститься 89 калорій.
Користь для людини
Корисні властивості фермерського пангасіуса залежать від корму. Щоб зберігся весь цілющий склад, потрібно вирощувати цю рибу за спеціальними стандартами. Вживання такого пангасіуса принесе організму людини тільки користь.
- Низька калорійність і відсутність вуглеводів. Ця властивість робить цю рибу одним із найкращих дієтичних продуктів.
- Омега-3 жирні кислоти роблять тканини більш еластичними, судин і суглобів, благотворно впливають на шкіру, нігті та волосся. У складі є велика кількість протеїну, який зміцнює м'язи, тому ця риба користується особливим попитом у спортсменів.
- Макроелементи позитивно впливають на серцево-судинну систему. Вони зміцнюють судинну стінку і серцевий м'яз, тим самим запобігають захворюванням серця.
- Фосфор і кальцій, які містяться в пангасіусі, зміцнюють кісткову систему, нормалізують її роботу і впливають на ріст кісткової тканини. Ці речовини допомагають уникнути розвитку остепорозу.
- Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему. Періодичне вживання пангасіуса помітно покращує настрій і пам'ять, допомагає боротися зі стресами та безсонням, активізує роботу мозку.
- Антиоксиданти впливають на роботу всього організму. Вони є хорошою профілактикою старіння тканин і клітин і захищають його від негативного зовнішнього впливу.
- Залізо і селен. Залізо допомагає запобігти виникненню залізодефіцитної анемії, а селен позитивно впливає на нігті та волосся, у такий спосіб застерігаючи їх від ламкості та сухості.
- Вітамін Д, який також присутній у складі риби, може пригнічувати ріст злоякісних клітин, також він допомагає засвоюватися іншим корисним мікроелементам.
Шкода для людини
Небезпека в умовах вирощування. Пангасіус може бути небезпечним для здоров'я, якщо його вирощували в несприятливих умовах: забруднені водойми, застосування різних хімічних речовин для росту риби, недотримання стандартів з її вирощування.
Цю рибу можна назвати ще сміттєвою, оскільки вона всеїдна. Тому в складі пангасіуса можуть виявитися не тільки корисні речовини, а й шкідливі для людини, такі як свинець, кадній і ртуть, а також токсичні речовини і пестициди. Відомо, що в деяких країнах взагалі заборонили продавати цю рибу через умови її вирощування.
Протипоказання для вживання
Якщо ж рибу вирощено в правильних умовах і вона відповідає всім стандартам, деяким вона все ж протипоказана. Людям, у яких індивідуальна непереносимість будь-якої риби, не можна вживати в їжу пангасіус. Також небажане вживання для людей, у яких спостерігаються важкі захворювання травної системи та кишечника. Неприпустимо вживання в їжу пангасіуса маленьким дітям.
Правильне вживання, вибір і зберігання
У магазинах найчастіше можна купити філе пангасіуса. Але необхідно знати кілька правил, які допоможуть вибрати хорошу рибу. Колір пангасіуса залежить від умов проживання та годування. Філе здорової риби може бути білого або слабо-рожевого кольору. Якщо воно червоне, значить, риба відчувала нестачу кисню, якщо колір жовтий, значить, не дотримувалися стандартів годівлі, і в ній можуть міститися антибіотики та інші шкідливі речовини. Вибирати слід шматки невеликого розміру, таке філе буде більш ніжним.
Необхідно звертати увагу на лід, його не повинно бути занадто багато і він має бути прозорим. Якщо лід має жовтуватий відтінок, це означає, що не дотримувалися правил транспортування і зберігання, риба переморожена. Важливо знати, що у пангасіуса з боків є жировий прошарок, це головна відмінність від морського язика, з яким його часто плутають.
Зберігати рибу можна в замороженому, сушеному і солоному вигляді. Сира риба в холодильнику може зберігатися до 10 днів. У морозильнику, не втрачаючи своїх корисних властивостей, до трьох місяців. Солону рибу слід з обережністю вживати людям, у яких є захворювання нирок.
Щоб видалити з риби всі токсини рекомендують поварити її в солоній воді близько 10 хвилин. Пангасіус добре поєднується з вершками і сметаною, макаронами і тушкованими овочами. При приготуванні цієї риби бажано використовувати лимон і рибні спеції, вони додадуть їй більш насиченого і м'якого смаку. Необхідно знати, що риба швидко готується і якщо її довго готувати, то вона втратить усі свої цілющі властивості.Риба має бути присутня в меню кожної людини. Пангасіус, який вирощувався правильно, не принесе організму жодної шкоди, а його корисні речовини матимуть позитивний вплив на здоров'я людини. Небажані речовини можуть міститися в рибі, але їхня кількість дуже мала, щоб мати негативний вплив. Головне, купувати рибу в перевіреному місці, де дотримуються всіх умов транспортування і зберігання продуктів, і тоді в раціоні з'явиться ще одна смачна і корисна страва.



