Що корисніше для здоров'я кінза чи петрушка

Багато страв втрачають свою пікантність через відсутність у них свіжої зелені. Тому такий інгредієнт часто буває дуже необхідний у процесі приготування. Він надає вишуканого смаку, аромату, і приносить чимало користі організму. Серед усіх можливих прянощів особливо популярними є кінза і петрушка. Вони відрізняються за смаком і запахом, і в кожної є свої шанувальники. У кулінарії їхнє застосування доволі широке, починаючи від банального супу, і закінчуючи прикрасою до риби або бутерброда. Багатьох цікавить питання, що ж корисніше для здоров'я, кінза чи петрушка. Варто розібратися в цьому питанні і дізнатися про корисні властивості цих трав'янистих рослин.
Загальна інформація про кінзу та петрушку
Кінза спочатку використовувалася тільки в медицині. Потім кулінари стали активно застосовувати її в приготуванні їжі. Рослина на вигляд нагадує петрушку, але через специфічний запах її не можна ні з чим сплутати. Свіже листя вживає в їжу не багато хто, оскільки воно віддає гіркотою. Тому використовуються найчастіше сушені. Насіння цієї рослини називають коріандром, але лише не багато хто знає про те, що це абсолютно різні прянощі. Проте, у неї багато шанувальників і ненависників. Одні вважають, що продукт має деревні коньячні нотки у смаку, а другі порівнюють його з клопами. Відповідно, продукт на любителя.
Петрушка як спеція досить швидко завоювала популярність у багатьох країнах. Але це не єдина сфера, в якій вона застосовується. Вона так само добре себе зарекомендувала в народній медицині та косметології. Цілителі стверджують, що якщо правильно користуватися петрушкою, то можна назавжди позбутися багатьох захворювань. Щоб не вводити себе і своїх близьких в оману, необхідно проаналізувати корисні властивості кожної прянощі.
Користь кінзи
Кінза - це не тільки смачна пряність, а й незамінні ліки деяких захворювань, а також чудовий помічник у їхній профілактиці.
- Такий різновид зелені допомагає загоєнню ран, гнійників і ефективний у лікуванні інфекцій порожнини рота. Так само добре знімає запалення ясен.
- Дуже корисна кінза для діабетиків і людей, які страждають від гіпертонічного захворювання. Продукт зміцнює стінки судин, виводить холестерин і знижує рівень цукру в крові.
- У разі анемії та низького гемоглобіну застосування цієї прянощі допомагає підняти рівень заліза в організмі до норми.
- Трав'яниста рослина має сечогінний ефект. Тому вона використовується в разі проблем із нирками, а також за затяжних набряків.
- Для тих, хто не бажає старіти, кінза - чудова знахідка. Вітаміни, які в ній містяться, допомагають підтримувати шкіру в хорошому стані, надаючи їй пружності. А фосфор, що міститься в ній, сприяє поліпшенню зору.
- У разі нудоти рекомендується розжовувати листя кінзи, оскільки ця процедура провокує виділення шлункового соку. З'являється апетит і їжа починає добре засвоюватися.
Користь петрушки
Петрушка має досить широкий спектр застосування. Її додають до страв, лікувальних компресів і косметичних масок для обличчя. Чим вона так корисна?
- У царині косметології петрушка здатна усунути безліч проблем, як-от вугрі, зморшки, пігментні плями, а також тьмяне волосся, схильне до випадіння або повільно зростаюче... Ті, хто впровадив рослину в народні процедури, побачив приголомшливий результат.
- Ця спеція добре і надовго зміцнює імунітет. Вміст вітаміну С в ній на багато вищий, ніж у лимоні. Включаючи петрушку у свій раціон, людина почувається бадьорою і ніякі болячки до неї не пристають.
- У медицині ця трав'яниста рослина використовується як відхаркувальний засіб. Наявність ефірної олії прискорює процес виведення мокротиння з легень.
- Пряність давно себе добре зарекомендувала в лікуванні та профілактиці серцево-судинних захворювань. Сприяє злагодженій роботі серця і судин.
- Петрушка є природним антисептиком, тому її вживають не тільки всередину, а й як компрес у разі нагноєння ран, повільного загоєння та запальних процесів на поверхні шкіри.
Які протипоказання мають ці прянощі
Зелень має безліч цілющих властивостей, але водночас у деяких випадках здатна завдати шкоди здоров'ю. Кінза сприяє загусанню крові, що може бути вкрай небезпечним для вагітних. Для мам, які годують груддю, такі прянощі теж заборонені, оскільки через гіркуватий смак може бути відмова малюка від молока.
Варто утриматися від кінзи тим, хто недавно переніс інфаркт, інсульт або страждає на тромбофлебічне захворювання. У петрушки досить багато протипоказань. Її не можна вживати при циститі, захворюваннях жовчного міхура. А якщо встановлено запальні процеси внутрішніх органів, то її потрібно обов'язково виключити з раціону. Так само можуть бути виявлені алергічні реакції. Серед побічних ефектів при надмірному вживанні такої зелені, можна виявити значну втрату ваги, нудоту і головний біль.
Що корисніше, кінза чи петрушка
Оскільки дві популярні прянощі мають абсолютно різні властивості, судити про те, що з них корисніше, не зовсім коректно. Для кожного продукту є свій ідеальний випадок. Як з'ясувалося, кінза дуже корисна в літньому віці, за винятком наявності перерахованих вище серйозних захворювань. Ця спеція дуже добре допомагає в разі каменів у нирках і досить швидко знімає набряки, виводячи зайву рідину з організму. Для тих, хто страждає на неполадки в органах шлунково-кишкового тракту, кінза так само стане хорошою альтернативою в їжі.
Якщо є проблеми з судинами, то перевагу краще віддати петрушці, адже вона добре розріджує кров. Вона здатна виводити з організму шкідливі речовини і токсини, тому під час схуднення або після тривалих свят щоденне вживання петрушки в невеликих кількостях буде якраз доречним. А якщо організм ослаблений після довгої зими і страждає від авітамінозу, то петрушку необхідно включити в щоденний раціон до повного відновлення сил.Пряну траву ще в Стародавній Греції визнали цілющою. І справді, властивості, якими володіють кінза і петрушка, іноді можуть навіть «поставити на ноги» хворого. Ці якості варто оцінити по достоїнству і грамотно зуміти використовувати.



