Перловка чи ячка - що корисніше для здоров'я?

Перловка чи ячка - що корисніше для здоров'я?
Різне

Все частіше люди стали звертатися до рецептів і продуктів харчування наших предків. Причиною тому бажання бути здоровими та красивими. Витривалість, сила, здоров'я і краса народна оспівана в легендах і стародавніх переказах: дівчата червоні - російські красуні, а хлопці - богатирі російські.

Ячмінь. Перловка, голландка, ячка

Ячмінь - це злак, з якого отримують 3 види крупи, за різної обробки:

  1. Перловка. Зерно очищається від плівки шляхом шліфування, залишаючись, майже цілим. Крупа виходить велика довгаста з рискою посередині, у сирому вигляді відливає перламутром, звідси й назва.
  2. Голландка. Зерно оброблене інтенсивніше, розміром менше і кругліше.
  3. Ячка. Очищена та подрібнена крупа.

Перловка і ячка

Чому корисна перловка

Перловка - джерело вітамінів, мінералів, повноцінних поживних речовин.

Вітаміни групи В, зокрема ніацин і фолієва кислота, Вітамін D, провітамін А. Крупа чемпіон за вмістом калію і магнію, фосфору, заліза, марганцю, у складі є цінний мікроелемент селен.

Вона може похвалитися унікальністю через наявність природного антибіотика гордецину, багатством амінокислот: лізину, гліцину, валіну, триптофану та ін.

Харчова цінність являє собою дуже невелику кількість жирів, гарний повноцінний рослинний білок і велику частку вуглеводів, до того ж повільних, найкорисніших. За високої калорійності (дані різняться від 320 до 350 кКал) повільні вуглеводи - це плюс. Складовими визначається користь крупи:

  • Наявність вітамінів групи В і магнію допоможе правильно функціонувати нервовій і серцево-судинній системі.
  • Калій не дасть накопичуватися рідині в організмі.
  • Селен підтримає імунну систему, а в поєднанні з вітаміном А стане гарантією красивого і здорового волосся, нігтів і шкіри.
  • Гордецин вбереже від бактерій і грибків.
  • Клітковина допоможе правильно працювати кишечнику і всьому шлунково-кишковому тракту. А це запорука стрункої фігури й очищення всього організму.
  • Повноцінний білок дасть будівельний матеріал нашому тілу.
  • Вітамін Д сформує належним чином кістковий каркас тощо. д.
  • Вуглеводи надовго зарядять організм енергією, додадуть сил.
  • Лізин, як з'ясували вчені, відповідає за вироблення колагену, без якого неможливий процес оновлення клітин. Тобто молодість і здорові суглоби - це теж до перловки.
  • Корисно вживати не тільки каші, а й відвари. У матерів-годувальниць буде багато молока, а на людей із проблемами шлунково-кишкового тракту сприятливий вплив матиме обволікаюча дія напою.

Перловка

Ячка та її користь

Ячка також є продуктом переробки зерен ячменю, які пройшли більш грубе очищення і подрібнення. Усі вітаміни, мікроелементи та інші корисні складові, наявні в перловці, є і в ячній крупі. Завдяки тому, що крупа не цільна, плюсом буде не настільки груба клітковина як у перловки. Її зможуть вживати люди з відхиленнями в роботі шлунка і кишківника, а також діти.

Протипоказання до вживання

  • Перловка і ячка злакові продукти, вони протипоказані людям на безглютеновій дієті.
  • Дітям до чотирьох років, через вміст у продукті грубої клітковини. Каша може викликати нетравлення шлунка та розлад кишківника.
  • Дорослим, якщо є серйозні порушення ШКТ.
  • Можливі алергічні реакції не можна відкидати.
  • Тривале і часте використання в раціоні може призвести до вимивання кальцію.
  • Чоловікам рекомендується їсти не частіше ніж тричі на тиждень, щоб не порушити потенцію і лібідо.

Ячка

Для кого корисна перловка і ячка

Харчування ячмінними кашами є з одного боку бюджетним, адже ціна в магазині, що перлової, що ячної крупи мізерна, з іншого - користь для здоров'я неоціненна.

Кому будуть корисні каші:

  • Насамперед, людям здоровим, які бажають залишатися в тонусі та бадьорому настрої духу й тіла, без переїдання... Це можуть бути спортсмени, працівники фізичної праці та всі, хто бажає нормалізувати свою вагу без шкоди настрою і здоров'ю. Тому що повільні вуглеводи дають необхідну енергію надовго, клітковина дає відчуття ситості і прискорює метаболізм, посилюючи перистальтику кишківника, білки постачають будматеріал тілу.
  • Для тих, хто має неполадки зі шлунково-кишковим трактом, буде користь від рідкої та в'язкої каші, що має обволікаючий ефект.
  • Вагітним жінкам підуть на користь вітаміни групи В і магній, що відповідають за правильне функціонування нервової системи, позбавивши від частої зміни настрою і плаксивості, а також фолієва кислота сприятиме розвитку плода без відхилень.
  • Лізин, необхідний усім. Посприяє продовженню молодості організму, активуючи вироблення колагену, і збереже надовго суглоби. Наявність кальцію посилить ефект від лізину.
  • Мами, які годують груддю, повинні взяти на замітку ячмінний відвар, що сприяє збільшенню лактації.
  • Жителям несприятливих екологічних районів таке харчування забезпечить виведення токсинів і шлаків.
  • Працівникам спеціальностей, які постійно перебувають у стресових ситуаціях, вітаміни групи В, які входять до складу, нормалізують сон, приведуть до ладу нервову систему.
  • Відвар не дасть утворитися камінню, розіб'є його на пісок.
  • Чоловіки, якщо не будуть зловживати щоденним поїданням каші, зможуть підвищити потенцію та лібідо.

До протипоказань можна віднести наявність у складі ячменю глютену, що актуально для тих, хто страждає на так звану глютенову ентеропатію. Груба, довго і важко перетравлювана клітковина перловки буде протипоказанням до вживання дітям віком до чотирьох років, і дорослим з проблемами і захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У таких випадках треба готувати, і їсти ячку, користь залишиться колишньою, а заборона на використання каші у своєму раціоні відпаде сама собою. Ячна каша славиться легкою і повною засвоюваністю.

Звичайно, не треба скидати з рахунків смакові переваги. Адже очевидно, що їжа, з'їдена з апетитом і задоволенням, принесе більше користі, ніж та, яка «увійде» через силу. А тому, не полінуйтеся підібрати рецепти на свій смак!

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Користь і шкода гарбузового соку для організму Користь і шкода гарбузового соку для організму
Усі ми знаємо, що гарбуз - вкрай корисний для нашого організму продукт. Великий помаранчевий овоч славиться високим...
25.04.25
0
0
Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу Що корисніше вживати мюслі чи вівсяну кашу
Мюслі та вівсянка вважаються здоровими продуктами для сніданку. Адже вранці краще з'їсти страви, багаті на складні...
25.04.25
0
0
Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива Риба лемонема: чим корисна і чим шкідлива
Звичайні види риби, що давно набили оскому, змушують звертати увагу покупців на незнайомі назви. У цьому питанні...
25.04.25
0
0
Повітряний рис: чим шкідливий і корисний Повітряний рис: чим шкідливий і корисний
Повітряний рис, ці ласощі не тільки порадують дітей, а й дорослих. Люблять ці солодощі, за простоту, зручність і...
25.04.25
0
0