Перловка чи ячка - що корисніше для здоров'я?

Все частіше люди стали звертатися до рецептів і продуктів харчування наших предків. Причиною тому бажання бути здоровими та красивими. Витривалість, сила, здоров'я і краса народна оспівана в легендах і стародавніх переказах: дівчата червоні - російські красуні, а хлопці - богатирі російські.
Ячмінь. Перловка, голландка, ячка
Ячмінь - це злак, з якого отримують 3 види крупи, за різної обробки:
- Перловка. Зерно очищається від плівки шляхом шліфування, залишаючись, майже цілим. Крупа виходить велика довгаста з рискою посередині, у сирому вигляді відливає перламутром, звідси й назва.
- Голландка. Зерно оброблене інтенсивніше, розміром менше і кругліше.
- Ячка. Очищена та подрібнена крупа.
Чому корисна перловка
Перловка - джерело вітамінів, мінералів, повноцінних поживних речовин.
Вітаміни групи В, зокрема ніацин і фолієва кислота, Вітамін D, провітамін А. Крупа чемпіон за вмістом калію і магнію, фосфору, заліза, марганцю, у складі є цінний мікроелемент селен.
Вона може похвалитися унікальністю через наявність природного антибіотика гордецину, багатством амінокислот: лізину, гліцину, валіну, триптофану та ін.
Харчова цінність являє собою дуже невелику кількість жирів, гарний повноцінний рослинний білок і велику частку вуглеводів, до того ж повільних, найкорисніших. За високої калорійності (дані різняться від 320 до 350 кКал) повільні вуглеводи - це плюс. Складовими визначається користь крупи:
- Наявність вітамінів групи В і магнію допоможе правильно функціонувати нервовій і серцево-судинній системі.
- Калій не дасть накопичуватися рідині в організмі.
- Селен підтримає імунну систему, а в поєднанні з вітаміном А стане гарантією красивого і здорового волосся, нігтів і шкіри.
- Гордецин вбереже від бактерій і грибків.
- Клітковина допоможе правильно працювати кишечнику і всьому шлунково-кишковому тракту. А це запорука стрункої фігури й очищення всього організму.
- Повноцінний білок дасть будівельний матеріал нашому тілу.
- Вітамін Д сформує належним чином кістковий каркас тощо. д.
- Вуглеводи надовго зарядять організм енергією, додадуть сил.
- Лізин, як з'ясували вчені, відповідає за вироблення колагену, без якого неможливий процес оновлення клітин. Тобто молодість і здорові суглоби - це теж до перловки.
- Корисно вживати не тільки каші, а й відвари. У матерів-годувальниць буде багато молока, а на людей із проблемами шлунково-кишкового тракту сприятливий вплив матиме обволікаюча дія напою.
Ячка та її користь
Ячка також є продуктом переробки зерен ячменю, які пройшли більш грубе очищення і подрібнення. Усі вітаміни, мікроелементи та інші корисні складові, наявні в перловці, є і в ячній крупі. Завдяки тому, що крупа не цільна, плюсом буде не настільки груба клітковина як у перловки. Її зможуть вживати люди з відхиленнями в роботі шлунка і кишківника, а також діти.
Протипоказання до вживання
- Перловка і ячка злакові продукти, вони протипоказані людям на безглютеновій дієті.
- Дітям до чотирьох років, через вміст у продукті грубої клітковини. Каша може викликати нетравлення шлунка та розлад кишківника.
- Дорослим, якщо є серйозні порушення ШКТ.
- Можливі алергічні реакції не можна відкидати.
- Тривале і часте використання в раціоні може призвести до вимивання кальцію.
- Чоловікам рекомендується їсти не частіше ніж тричі на тиждень, щоб не порушити потенцію і лібідо.
Для кого корисна перловка і ячка
Харчування ячмінними кашами є з одного боку бюджетним, адже ціна в магазині, що перлової, що ячної крупи мізерна, з іншого - користь для здоров'я неоціненна.
Кому будуть корисні каші:
- Насамперед, людям здоровим, які бажають залишатися в тонусі та бадьорому настрої духу й тіла, без переїдання... Це можуть бути спортсмени, працівники фізичної праці та всі, хто бажає нормалізувати свою вагу без шкоди настрою і здоров'ю. Тому що повільні вуглеводи дають необхідну енергію надовго, клітковина дає відчуття ситості і прискорює метаболізм, посилюючи перистальтику кишківника, білки постачають будматеріал тілу.
- Для тих, хто має неполадки зі шлунково-кишковим трактом, буде користь від рідкої та в'язкої каші, що має обволікаючий ефект.
- Вагітним жінкам підуть на користь вітаміни групи В і магній, що відповідають за правильне функціонування нервової системи, позбавивши від частої зміни настрою і плаксивості, а також фолієва кислота сприятиме розвитку плода без відхилень.
- Лізин, необхідний усім. Посприяє продовженню молодості організму, активуючи вироблення колагену, і збереже надовго суглоби. Наявність кальцію посилить ефект від лізину.
- Мами, які годують груддю, повинні взяти на замітку ячмінний відвар, що сприяє збільшенню лактації.
- Жителям несприятливих екологічних районів таке харчування забезпечить виведення токсинів і шлаків.
- Працівникам спеціальностей, які постійно перебувають у стресових ситуаціях, вітаміни групи В, які входять до складу, нормалізують сон, приведуть до ладу нервову систему.
- Відвар не дасть утворитися камінню, розіб'є його на пісок.
- Чоловіки, якщо не будуть зловживати щоденним поїданням каші, зможуть підвищити потенцію та лібідо.
До протипоказань можна віднести наявність у складі ячменю глютену, що актуально для тих, хто страждає на так звану глютенову ентеропатію. Груба, довго і важко перетравлювана клітковина перловки буде протипоказанням до вживання дітям віком до чотирьох років, і дорослим з проблемами і захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У таких випадках треба готувати, і їсти ячку, користь залишиться колишньою, а заборона на використання каші у своєму раціоні відпаде сама собою. Ячна каша славиться легкою і повною засвоюваністю.
Звичайно, не треба скидати з рахунків смакові переваги. Адже очевидно, що їжа, з'їдена з апетитом і задоволенням, принесе більше користі, ніж та, яка «увійде» через силу. А тому, не полінуйтеся підібрати рецепти на свій смак!



